Druga edycja Dnia Dziecka w Kajaku za Nami

DJI_0037Dzień Dziecka to szczególna data w kalendarzu wszystkich dzieci. Wśród wielu atrakcji przygotowanych z okazji ich święta znalazła się jedna przygotowana przez członków Naszego Stowarzyszenia. W pierwszą niedzielę czerwca, już po raz drugi, zaproponowaliśmy mieszkańcom powiatu łęczyńskiego Spływ Kajakowy „Dzień Dziecka w Kajaku”.

Spływ Główny pierwotnie miał się odbyć po Bystrzycy i Wieprzu z Sobianowic do Zawieprzyc, jednak po przeprowadzeniu dzień wcześniej spływu sprawdzającego, który zajął naszym ludziom 7 godzin w czasie którego wykonali ponad 20 przenosek, decyzja mogła być tylko jedna – zmieniamy trasę na Wieprz – z Zawieprzyc do Wólki Rokickiej w celu zapewnienia dzieciakom maksymalnego bezpieczeństwa i komfortu. W końcu to najmłodsi byli najważniejsi tego dnia.

Niedziela 07. czerwca przywitała 48 uczestników spływu piękną pogodą. Wszyscy już przed godziną 10:00 zebrali się przy stanicy kajakowej w Wólce Rokickiej i z niecierpliwością czekali na autokar, którym później zostali przewiezieni do punktu startu w Zawieprzycach. Przed zwodowaniem kajaków wszyscy uczestnicy otrzymali wodę, aby nikt się nie odwodnił podczas spływu. Dodatkowo dzieciaki w swoich kajakach mogły znaleźć pyszne nadziewane rogale. Po krótkim szkoleniu z zasad bezpiecznego zachowania w kajaku, kajakarze wypłynęli na Wieprz. Po trzygodzinnym, wysiłku razem z dziećmi, uczestnicy dotarli bezpiecznie do zakładanego celu w przystani „Tomi” w Wólce Rokickiej, gdzie mogli się posilić kiełbaskami pieczonymi nad ogniskiem.

Najmłodsi uczestnicy mogli poćwiczyć rzut rzutką ratowniczą do celu. W nagrodę za każde celne trafienie w pudełko (trafiali wszyscy), można było wyciągnąć sobie z tego pudełka dowolny gadżet od Stowarzyszenia.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom, którzy postanowili zaufać naszemu Stowarzyszeniu i spędzić ten wyjątkowy dzień ze swoim dziećmi na naszej imprezie.

Dziękujemy Zarządowi Powiatu w Łęcznej za wsparcie tej inicjatywy drugi rok z rzędu. Mamy nadzieję, że w przyszłym roku z tej okazji uda nam się jeszcze raz spotkać w kajaku. Tą nadzieję też wyrażali uczestnicy spływu, którzy oprócz ciepłych słów pod adresem organizatorów kierowali również podziękowania w kierunku Zarządu Powiatu.

Ponadto dziękujemy:

– Panom Michałowi i Tomkowi Jóźwiak z wypożyczalni kajaków „TomiKajaki” za udostępnienie 12 kajaków oraz gościnę w przystani kajakowej,
– Panom Leszkowi Maleszykowi oraz Stanisławowi Aftyce z wypożyczalni kajaków „WodCiep” za udostępnienie 14 kajaków,
– Panu Zbigniewowi Choduń za bezpieczne przewiezienie uczestników autokarem,
– Wolontariuszom zaangażowanym w przygotowanie i organizację spływu.

Spływ odbył się dzięki dofinansowaniu ze środków powiatu Łęczyńskiego w ramach upowszechniania turystyki.

Wykorzystany namiot został zakupiony w ramach zadania „Lubartów jako Miasto przyjazne turystyce – kształtowanie pozytywnego wizerunku Miasta podczas imprez turystycznych” współfinansowanego ze środków budżetu Miasta Lubartów.

Galeria zdjęć:

Pełna Galeria dostępna tutaj: [Galeria] a relacja video dostępna będzie na naszym kanale [YouTube] już dzisiaj zachęcamy do Subskrybcji.