Letnia edycja „Światowego dnia dojeżdżania rowerem do pracy”

IMG_20190705_090336W piątek 5 lipca członkowie naszego Stowarzyszenia z kamizelkami odblaskowymi oraz jabłkami czekali na mieszkańców Lubartowa, którzy tego dnia wybrali rower jako środek lokomocji. Na lubartowskim Rynku po raz drugi w  tym roku zachęcaliśmy do dojeżdżania rowerem do pracy.

Jest to coroczne wydarzenie odbywające się na całym świecie, które dzięki naszemu Stowarzyszeniu  zadebiutowało 17 maja tego roku w Lubartowie.  W ubiegłym tygodniu zorganizowaliśmy drugą – letnią edycję święta. Na mieszkańców naszego Miasta od godziny 6:30 na Placu pod Ratuszem czekali nasi wolontariusze, którzy dla wszystkich mieszkańców Lubartowa, poruszających się tego dnia rowerem do pracy, do szkoły, na zakupy lub po prostu dla zdrowia, zajechali do specjalnego stoiska, gdzie mogli posilić się jabłkiem, oraz odebrać kamizelkę odblaskową z logiem miasta, żeby mogli bezpieczniej poruszać się na rowerze po mieście. Dodatkowo od godziny 10:00 na Placu pod Ratuszem został rozstawiony Rowerowy Tor Przeszkód, na którym każdy mógł spróbować swoich sił i umiejętności w poruszaniu się rowerem po przeszkodach.  Do godziny 16:00, gdy zamknęliśmy stoisko i tor przeszkód nasze stanowisko odwiedziło 75 dorosłych osób oraz 20 dzieci.  Pod koniec dnia na torze przeszkód odbyły się zawody które liczone są do Klasyfikacji ogólnej z trzech zawodów.
Już dzisiaj zapraszamy na jesienną edycję Światowego Dnia Dojeżdżania rowerem do pracy które odbędzie się we wrześniu

Impreza jest współfinansowana ze środków Miasta Lubartów.

System nagłośnieniowy na spływ w postaci megafonu, został zakupiony  z projektu „Lubelskie Lokalnie Mikrodotacje FIO3” dofinansowanego ze środków Narodowego Instytutu Wolności.

Autor: Piotr Zglejszewski