Pałecznica obroniła tytuł mistrza Lubartowskiej Amatorskiej Ligi Siatkówki.

DSC07372
W sobotę 26 stycznia na Sali gimnastycznej Zespołu Szkół nr 2 w Lubartowie rozegrana została ostatnia kolejka ósmego sezonu Lubartowskiej Amatorskiej Ligi Siatkówki. Organizatorzy z Lubartowskiego Towarzystwa Przyjaciół Sportu zdecydowali, że w tym sezonie ligę siatkówki wygra ta drużyna, która okaże się najlepsza po rozegraniu dziesięciu kolejek.  Do rozgrywek zgłosiło się sześć drużyn które rozgrywały ze sobą mecze każdy z każdym oraz rewanże.

Od 27 października, głównie w Szkole Podstawowej nr 1, siatkarze rozegrali w sumie 30 meczy. Najlepsza w tym sezonie Pałecznica wygrywając wszystkie swoje mecze zdobyła mistrzostwo po raz trzeci w Historii ligi (wcześniej w trzecim oraz siódmym sezonie). Na drugim miejscu rozgrywki zakończyła drużyna TPS Lubartów, która w tym sezonie uległa dwukrotnie, tylko Pałecznicy, wygrywając resztę swoich meczy. Na najniższym stopniu podium znaleźli się mistrzowie piątego sezonu MLKS Wola Sernicka. Wartym odnotowania jest fakt, że zawodnicy z Woli Sernickiej tylko do jednego meczu przystąpili w sześcioosobowym składzie, a przez resztę sezonu zmuszeni byli do gry w pięciu, często odnosząc zwycięstwa przy grze w osłabieniu. Dodatkowo jedno zwycięstwo w tym sezonie odnieśli mając na boisku tylko czterech zawodników. Wielkie brawa za wytrwałość. Tuż za podium znaleźli się PKS „Marianie” Lublin jedyna drużyna spoza powiatu lubartowskiego , wyprzedzając rewelacyjny w poprzednim Sezonie Start Team oraz Klocki LEGO.

W trakcie ósmego sezonu LALS przez dziesięć kolejek rozegrano 30 spotkań, w nich 111 setów, a zawodnicy wszystkich drużyn zdobyli w sumie 4832 punkty. Mecze rozgrywane były na salach gimnastycznych Szkoły Podstawowej nr 1, Zespołu Szkół nr 2 w Lubartowie, oraz Szkoły Podstawowej w Woli Skromowskiej.

Podczas ostatniej kolejki odbyło się oficjalne zakończenie ligi. Na zakończeniu obecny był Pan Tomasz Marzęda – Przewodniczący Rady Powiatu Lubartowskiego, który wręczył Puchary wszystkim drużynom uczestniczącym w rozgrywkach Lubartowskiej Amatorskiej Ligi Siatkówki. Zawodnicy wszystkich drużyn otrzymali kalendarze przygotowane przez wolontariuszy z Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Firleju a zawodnicy trzech najlepszych drużyn otrzymali dodatkowo medale. Podczas podsumowania Prezes Lubartowskiego Towarzystwa Przyjaciół Sportu w imieniu organizatorów podziękował wszystkim zawodnikom, bez których liga by się nie odbyła: „w dzisiejszych czasach, gdy społeczeństwo woli spędzać wolny czas przed telewizorem , komputerem lub urządzeniami mobilnymi, oni woleli wybrać aktywną formę spędzania tego czasu”. Organizatorzy oprócz najlepszych drużyn postanowili dodatkowo wyróżnić najlepsze zawodniczki a były to Joanna Szcześniak oraz Agnieszka Drabik (obie PKS „Marianie”), oraz najlepszego zawodnika ligi a był nim rozgrywający Pałecznicy Karol Aftyka.

Organizatorzy dziękują wszystkim którzy przyczynili się do rozegrania ósmego sezonu LALS:

– Dyrekcjom Szkół: Szkoły Podstawowej nr 1 w Lubartowie, Szkoły Podstawowej w Woli Skromowskiej, Zespołu Szkół nr 2 w Lubartowie,
– Wolontariuszom zaangażowanym w organizację ligi: Markowi Żmijanowi za pomoc w sędziowaniu, Katarzynie Mańko, za przygotowanie fotorelacji, zawodnikom drużyny Klocki LEGO, za zorganizowanie kolejki w Woli Skromowskiej, Panu Zbigniewowi Sajdzie, za pomoc w zorganizowaniu kolejki w Zespole Szkół nr 2.

Organizatorem LALS jest Lubartowskie Towarzystwo Przyjaciół Sportu.

[pełna galeria]