Dzień dziecka w kajaku zawitał do Jaszczowa

Dnia 6 czerwca 2021 roku odbyła się III edycja wydarzenia „Dzień dziecka w kajaku” zorganizowanego przez Nasze Stowarzyszenie. W latach ubiegłych trasa spływu przebiegała między Zawieprzycami a Wólką Rokicką. W tym roku postanowiliśmy ją zmienić i wypłynąć z Dorohuczy.

Zainteresowanie imprezą było bardzo duże. Miejsca rozeszły się jak świeże bułeczki. Około godziny 9:30 na przystani w Jaszczowie zaczęli się zbierać pierwsi uczestnicy. Po podpisaniu listy i tradycyjnym już zdjęciu grupowym 41. uczestników, w tym 19. dzieci wsiadło do autokaru, który zawiózł nas na miejsce startu. Pogoda była słoneczna i sprzyjała relaksowi na rzece. Trasa spływu była spokojna i nawet mało doświadczeni uczestnicy nie mieli problemów z jej pokonaniem. W trakcie spływu każdy z uczestników mógł się posilić bananami i wodą. Ciekawym elementem wycieczki było przepłynięcie pod okazałym mostem kolejowym na bocznicy kolejowej do Bogdanki. Po przepłynięciu 15 kilometrów naszym oczom ukazała się przystań w Jaszczowie, gdzie po dopłynięciu rozpaliliśmy ognisko. Każdy był głodny po spędzeniu 3 godzin na wodzie, więc kiełbaski znikały błyskawicznie. Wszyscy uczestnicy byli bardzo zadowoleni.

Galeria zdjęć ze spływy dostępna [tutaj]

Spływ został zrealizowany dzięki dofinansowaniu z powiatu łęczyńskiego. A pomagali nam w organizacji członkowie STA Nad Wieprzem.

Tekst: Katarzyna Zglejszewska